Miért hívják a Télapót Mikulásnak, vagy a Mikulást Télapónak?

2018. december 06. 14:00 - crEATe

Ti mivel várjátok őt?

img-8318_1.jpg

December 6-a az a nap, amikor a kisgyerekek, vagy éppen nem is olyan kicsik, izgatottan nézik meg a csizmájukat, hogy mit hozott nekik a Mikulás.

Ahogyan leírtuk ezt a mondatot, rögtön több kérdés is felmerült bennünk. Ismerősöktől, innen-onnan hallani, hogy hozzájuk 5-én este érkezik a Mikulás. Vagy éppen azt, hogy nem is a Mikulás, hanem a Télapó hozza az ajándékot. Hogy is van ez?

Szent Miklós egy római provincia püspöke volt a 4. században, aki egész életében a szegényeknek segített. Neve egy apró tettel vált világszerte ismetté. Szomszédjában egy szegény család lakott három lánnyal. Annyira szegények voltak, hogy azon vitatkoztak, kit adjanak el szolgának, hogy a család élni tudjon. Miklós ezt megtudta és három, egymást követő éjszaka aranyrudakat dobott be az ablakon, az egyik éppen egy száradó harisnyába esett. Valószínű innen ered az ajándékozás, illetve az a tény, hogy 5-én este a gyerekek kicsinosítják csizmájukat, nyugatabbra a zoknijukat, hogy az éjszaka leple alatt a Mikulás beletegye az ajándékot. 

A Télapó elnevezés orosz eredetű, eredetileg Fagy apónak hívják. Az első világháború után terjedt el ez a kifejezés. Az ötvenes években a szovjet csapatok mindent megtettek azért, hogy a Mikulás-kultuszt és ezzel együtt minden vallási ünnepet háttérbe szorítsanak. Fagy apó Fagy anyóval és unokájukkal, Hópelyhecskével ajándékokat vittek a jó gyerekeknek. 

Hogy mi a különbség?

A Mikulás bojtos sapkát, szemüveget visel, általában rövid szakálla van és puttonyban hozza az ajándékot. Szánját rénszarvasok húzzák és telt testalkatú. Télapó kucsmát visel, nem hord szemüveget, köldökig érő szakálla van és orosz szánon érkezik. A legfontosabb különbség, hogy Mikulás a kéményen mászik be és zokniba helyezi az ajándékot, azonban Télapó az ablakba teszi őket. 

A amerikai filmekbe sokszor látni, hogy a Mikulást, azaz Santa Claust tejjel és sütivel várják. Mi muffint készítettünk neki és az ünnep örömére fánkozni is elmentünk a Donut Libraryba. A muffin recepjét inkább nem osztjuk meg veletek, hiszen a mellékelt ábrán is látszik, hogy nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, ezért készültünk nektek ezzel a kis történettel.

before_4.png

Forrás: Dívány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://createfood.blog.hu/api/trackback/id/tr8014419264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása